søndag den 15. september 2013

Det virker uldent... fakta om uld!

September er over os, og idag minder vejret faktisk om efterårsvejr. September betyder også for mange, at deres børn begynder at få uldundertøj på, men hvorfor gør vi det, og ved du nok om uldens egenskaber?!Bare fordi der står at tøjet er lavet af uld på vaskemærket, er det ikke ensbetydende med at det rent faktisk er rent uld du giver dine børn på. For hvad står der mere?

Behandlet uld bliver som oftest kaldt Superwash, men samtidig står der også at det er 100% uld. Og hvad betyder så det?

Hvis dit uld kan tåle 40 grader og kan vaskes sammen med andet vasketøj i
vaskemaskinen, så er uldens naturlige struktur helt sikkert væk og uldfibrene lukket inde i coating!

Behandlet uld betyder nemlig, at uldfibrenes naturlige struktur er blevet ødelagt og belagt med en form for plast. Man lægger simpelthen den ubehandlede uld i syrebad, for at ændre strukturen så den kan tåle maskinvask. Den anvendte syre er oftest klorbaseret og bliver behandlet med polymer, polyamid eller nylon bagefter. 

Da behandlet uld er belagt med plast, kan man ikke betragte det som en naturlig fiber og det har heller ikke længere de samme fine egenskaber som ubehandlet uld. Den opfører sig nu mere som en syntetisk fiber som akryl eller polyester.

Meget af behandlet uldgarn kommer fra Kina, da det er forbudt at producere i flere lande fordi det er forurenende, og skader miljøet.
Det kan du læse om her: Fakta om uldDer er derfor stor forskel på ubehandlet uld og behandlet uld.

Ubehandlet uld er der hvor man bruger ulden, UDEN at ødelægge dens naturlige struktur.

Og her kommer så alt det positive vi kender ved uld!


● Ulden absorberer fugten væk fra kroppen, så huden altid føles tør.

● Den kan indeholde op til 40 gange sin egen vægt i fugt og stadig føles tør og
varm.

● Lanolinen i ulden er med til at gøre den selvrensende og ren uld skal derfor ikke vaskes særlig ofte. Det skal nemlig bare luftes! 

● Ubehandlet uld er antibakterielt og kan virke lindrende ved f.eks. eksemhud.

Og så har ulden jo også temperaturregulerende egenskaber, som er genialt til små børn.

Grundet disse egenskaber er ulden som beklædning meget eftertragtet hos småbørns forældre, da det er et godt supplement til at holde infektioner på afstand i vintermånederne. 

Desuden indeholder uld fra Alpakaer ikke lanolin og skulle derfor også være bedre til allergikere, dog stadig med uldens gode effekt(endnu en fact der er gået min næse forbi- og vi er atopikere herhjemme! Godt vi har en masse alpaca hjemmestrik!).

Og hvad så med Uld/Bomuld?
Det kan i princippet ikke anbefales at købe uld blandet med bomuld, da plantefibren har andre egenskaber og derfor ikke "arbejder" sammen med ulden - dette vidste jeg ikke! Samtidig kan mange af de produkter man kan få på markedet også indeholde den plastik-coating som man gerne vil undgå, og det er svært at gennemskue på vaskemærkerne. Uld/Bomuld strømpebukser kan dog stadig anbefales da bomulden øger slidstyrken, men man får selvfølgelig ikke den rene effekt af uld.

Som alternativ er det en god idé at anvende uld og silke, da det er fibre med samme egenskaber, som stadig føles blødt mod kroppen. Undertøj fra f.eks Engel skulle være dejligt blødt, og mon ikke at det er noget min A kan holde ud så;) Han hader uld da det kradser, men der findes heldigvis masser af blødt og ubehandlet uld.

Jeg er ikke fanatisk! Mine børn har ikke været meget syge, så der er også bomulds bodys og undertøj i bunken. Men hvis jeg skal købe uldundertøj, kan jeg nu se en rimelig god grund til kun at købe ren uld eller uld/silke når det gælder det inderste lag. For det er da værd at tænke på - at ulden mister sin gode effekt hvis den er behandlet - for hvorfor så købe uld overhovedet?! Jeg tænker at det er lettere at gå på kompromis med de yderliggende lag, hvis man ikke er "religiøs" omkring det.

Hvad tænker du? Vidste du alt dette? 

Jeg gjorde ikke, i hvert fald ikke det hele, før de hos Purebaby gjorde mig opmærksom på det. Hvis du vil være helt sikker på at ulden er i orden, så kan du finde den ubehandlede og certificerede uld, som sikrer dig uldens egenskaber og dyrenes velfærd hos Purebaby.
3 kommentarer:

  1. Fantastisk Maria! Dejligt at DU hjælper alle os forbrugere, med at få styr på alt den fakta som desværre rigtig mange firmaer skjuler. Så trist, men desværre sandt!

    SvarSlet
  2. Tak :) Men hvad kan du anbefale af uld-mærker? Hvad er godt (holdbart)?

    SvarSlet
  3. Engel, living craft, selana, lana care, disana ruskovilla er bare nogen af de noget mærker.! der findes masser af gode mærker som kører med ubehandlet lækker uld ;)..

    SvarSlet