onsdag den 28. august 2013

Flyverdragter - En guide a la Via Maria!

Selvom det ikke er til at mærke, med høj sol og sensommervejr, nærmer flyverdragtsæsonen sig.

Dragterne er ved at have fundet vej til bøjlerne ude i butikkerne, og som snart erfaren småbørnsmor, kan jeg godt afsløre at salget af disse går rimelig hurtigt. Jovist, der er stadig dragter at finde i oktober, men måske ikke lige den farve og størrelse man gerne ville have haft.

Så selvom det virker fuldstændigt vanvittigt, vil jeg anbefale at man køber sin dragt senest i september.

Men hvornår skal de små så bruge dem?! Tja, et godt pejlemærke er efterårsferien. Når den er slut, plejer det næsten altid at være flyverdragtetid. Jeg husker faktisk oktober sidste år, som både meget varm og kold. Vi fløj med drage i Dyrehaven uden overtøj i starten af måneden, hvorimod slutningen nærmest lugtede af vinter. Til Halloween var det frostkoldt, så oktober er en sjov fætter.

Jeg har lavet en lille collage af forskellige flyverdragter, som falder i min smag. Der laves mange mere farverige, men disse kan de fleste være med på.

1+3 er fra Wheat // 4 + 8 er fra Reima // 5 + 6 er fra Mini A Ture // 2,7,9,10 og 13 er fra Ticket To Heaven // 11 + 12 er fra Ver de terre.

Vi har prøvet lidt af hvert i forhold til flyverdragter, men er hvert år vendt tilbage til samme mærke. I kan nok gætte hvilket, for det er i overtal på collagen. Det er flyverdragterne fra Ticket To Heaven. De har gjort hvad de skulle og mere til. 

Det primære en god flyverdragt skal gøre, er at holde barnet varm og tør. Og jeg tør næsten sige med sikkerhed at alle ovenstående mærker besidder dette. Vi har nemlig også haft både Reima og Ver de Terre som ekstra flyverdragt og Mini A Tures vinterjakker, og hvis flyverdragterne er ligeså gode som jakkerne, så er de super.

Der er dog flere ting at tage højde for når man køber flyverdragt!

 • Er dit barn ikke særlig stort, så ville jeg passe på med at vælge for vamset og bred en dragt. Er barnet samtidig ikke motorisk stabil på benene endnu, så vælg en dragt der er forholdsvis let at bevæge sig i. Prøv at mærk på dragterne - kan du let krølle ben og arme sammen, så har dit barn også lettere ved at bevæge sig. Lad dig ikke snyde af tykkelsen, den siger intet om hvor varm dragten er. Nogle dragter er desuden smallere end andre, find en der passer til dit barn. Måske skal der være rynk i ryggen, måske har dit barn en lang overkrop. Det er en videnskab;)

 • Til små børn er to lynlåse geniale! Derfor er vi næsten altid endt hos T2H. Både hjemme og i vuggestue, er det rart at kunne lyne dragten helt op, især hvis barnet ikke går endnu. Det gør det ikke sværere for barnet at hjælpe til, selvom der er to lynlåse der skal lynes. Hvis man er ude på besøg og barnet sover, kan man også lettere placere barnet i dragten når man skal hjem. derudover er en blødt "kuldestopper" bag lynlåsen ved halsen et must. Den sørger for at man ikke lyner og i barnet og at kulden ikke blæser ind ved lynlåsen.
 • Foret i dragten er også værd at tænke på, især hvis man har et selvhjulpent barn. Det er rart hvis det er forholdsvis glat i arme og ben, så man let kan hive den af og på uden at den hænger fast og krænger sig på vrangen.
 • Dragterne virker store, men hav en god håndfuld stof ved bagen, så ved du at der er nok plads til at sidde ned i den(og alligvel kan det være at du har et barn der vokser i ryk!). Hav ikke for lange ærmer, for hvis de er opsmøgede suger de bare vand og kan hæmme barnet. Længere ben gør ikke nær så meget, da vinterstøvlerne holde benene lidt oppe og barnet får alligevel hængerøv i en flyver! Være dog obs på om barnet kan gå ubesværet.

 • Fodstropper er efter min mening ikke nødvendige, vi har aldrig brugt dem! Men hvis man skal bruge dem, er dem i gummi de bedste!

 • En stor fordel er også ribkanter ved ærmerne, så det ikke blæser ind med kold luft, især hos de store.

 • Reflekser er rare at have på i mørket, og lommer er i princippet overflødige(de bliver fyldt med sten og kastanjer). 
 • Hætten skal kunne knappes af i vuggestue og kraven slutte nogenlunde til om barnets hals. I vores institution knappes pelsen også af(don't know why!), så det skal man også lige overveje, hvis man køber en flot VDT.

 • Det er også en god idé at se på hvor højt vandsøjle tryk dragterne kan klare, for det fortæller noget om hvor vandtætte de er. Dog mener jeg at de fleste dragter ligger omkring 8-10.000 nu, og det er flot. Tapede sømme er selvfølgelig også et must!


T2H laver på deres baby baggy dragt en fin overflade af kraftigt stof på knæ/underben og bagdel, hvilket er super godt til de små. Vores dragter har holdt så godt hvert år, at de har kunne sælges videre uden slid og pletter og jeg har aldrig haft en kold og våd dreng. Det på trods af at der ikke er tørreskabe i institutionen! 
Det er desuden heller ikke alle dragter der tåler tørreskabe, så husk at spørge i butikken!

Reima har en fin detalje med en isoleret bagdel, som skulle gøre det mindre koldt at sidde på den kolde jord. Dog synes jeg at blebørn er rigeligt isolerede;)

I år skal vi prøve de fine dragter fra Wheat! Jeg havde først forelsket mig i VDT's smukke currant farvede dragt, men da K ikke er så god motorisk endnu, tror jeg at det vil hæmme hende en smule. Men så så jeg Wheats smukke lyngfarvede dragt, som er let og blød, og med en god lynlås, så den må vi bare prøve i år! 

Håber I kan bruge det til noget!

4 kommentarer:

 1. Det kan vi (jeg) da helt klart. Sidste vinter nåede D at bruge hele tre flyverdragte, str. 56, 62 og 68 :) Men i år håber og satser jeg på, at en danefæ str. 86 kan holde ham varm hele vinterhalvåret. Ellers kommer der jo et udsalg igen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha, det samme gjorde K! Dejligt at hun i år bør kunne nøjes med én. Og ja, ellers er der jo udsalg til januar;)

   Slet
 2. Sikke en guide :) Vi har haft Hummel og Reima til Karla, begge har vi været yderst tilfredse med - og ovenikøbet været så heldige at finde dem på udsalg... Så vi er allerede dækket ind til vinter. Jeg er dog mere i tvivl om støvlerne...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan huske at jeg manglede en guide første gang med Albert, så nu har jeg da nedfældet mine holdninger til flyverdragter! Dejligt at have fundet dem på udsalg! Jeg har aldrig turde købe et år frem, fordi Albert altid har været meget højere end normen, men det ser ud til at Karla er lidt mere som "normen", så måske man skulle satse til januar...

   Slet